Makarna Nasıl Yapılır?
20 Haziran 2024

Makarna Nasıl Yapılır?

Makarna pişirmek pek çok kişi için kolay gibi görünse de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde, makarnanız sert ya da fazla yumuşak bir şekilde pişebilir. Makarna durum buğdayından elde edilen irmik ve suyla yapılan son derece besleyici bir besin maddesidir. Üretimi sırasında daha zengin bir makarna yapılacaksa, içine sebze tozu, yumurta tozu, vitamin gibi ilaveler yapılır. Bunlar hamur kalıplarıyla şekillendirilerek, kurutucularda kurutulur. Daha sonra paketlenerek kullanıma sunulur.

Makarna Pişirilmek İçin Nasıl Hazırlanmalıdır?

Makarnanın en önemli unsuru haşlama sırasında suyun miktarı ve içine koyulan tuzun oranıdır. Lezzetinin güzel olması biraz da bunlara bağlıdır. Bu yüzden haşlama suyunun ve içine koyduğunuz tuz miktarının iyi ayarlanması gerekir. Bunu ayarlamak için şu ölçüden faydalanabilirsiniz: 100 gram makarna için, 10 gram tuz ile bir litre su kullanmanız yeterli olur. Bu ölçülere dikkat edilmesinin sebepleri şunlardır:
  • Makarnanın pişerken içinde bulunduğu alan geniş olmalıdır. Bunun sebebi pişen bir makarnanın 100 gramının 200-230 gramlık bir hacme ulaşmasıdır.
  • Makarna su iyice kaynadıktan sonra tencerenin içine atılmalıdır. Tencereye atıldıktan sonra suyun ısısını düşüreceğinden, ocağın altı açılarak su tekrar kaynatılmalıdır.
Makarnayı pişirirken suyuna atacağınız tuzu, suyun kaynamasından sonra ilave etmelisiniz. Tuzu daha önce atarsanız, suyun geç kaynamasına sebep olursunuz. Tuzun erimesinden sonra makarnaları içine ilave edebilirsiniz. Bu sayede tuz makarnanın içine nüfuz edecek ve daha lezzetli pişecektir.

Makarnanın Pişme Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Makarnanın fazla pişirilmesi hazmını zorlaştıracaktır. Buna sebep olan, pişme esnasında parçalanan nişasta taneciklerinin mide özsularını geçiren özelliğinin az olmasıdır. Bu nedenle makarna pişirilirken dişe dokunacak, yapışmayacak, diri olacak yani "al dente" denilen şekilde olmalıdır. Böyle pişirilen makarna için ağızdayken daha fazla çiğneme hareketi yapılacak, tükürük salgısı artacak ve hazmı daha kolay olacaktır. Makarnanın istendiği gibi pişmesi çok kısa sürede gerçekleşir. Makarna pişme sırasında dışarıdan içeriye doğru pişecektir. İçi pişen makarna tam olarak pişmiş olur. İyi pişmeyen makarnanın içi, beyaz bir renge sahip olur. Her marka makarnanın farklı pişme süresi olmasına rağmen, genellikle 10-13 dakika içinde makarna gerektiği gibi pişer.

Makarna Piştikten Sonra Nasıl Süzülmelidir?

Haşlama suyunda pişti dediğiniz makarnanın süzme sırasında ve sosunu karıştırırken hala piştiğini belirtelim. Haşlanan makarnanın süzme işlemi sırasında soğuk suyla temas ettirilmemesi gerekir. Bu makarnanın pişmesini kesintiye uğratacaktır. Makarnayı süzdükten hemen sonra, sosuyla birlikte harmanlamanız gerekir. Elbette hazırladığınız makarnayı hemen servise sunmalısınız. Sıcak makarnanın içine sosu ilave ettiğinizde, hala pişen makarnanın gözenekleri açık olduğundan, sosun lezzetini içine çekecektir. Bu sayede çok lezzetli bir makarna yiyebilirsiniz. Ancak makarna salatası ya da fırında makarna yapacaksanız, haşlanan makarnayı soğuk sudan geçirmeniz gerekir. Böylece makarnanın pişmesini durdurursunuz. Makarnanın hangi dirilikte pişmesini istiyorsanız, o şekilde soğuk sudan geçirmelisiniz. Sıcak kalan makarna durduğu sürece pişmeye devam edecektir.

Makarna Sosları Nasıl Hazırlanmalıdır?

Makarnayı lezzetli bir şekilde tüketmek istiyorsanız, sosların da aynı zamanda hazırlanması gerekir. Makarnayla sos pişirilip 2-3 dakika içinde birbiriyle harmanlanmalıdır. Makarnanın özelliğine uygun şekilde sosların hazırlanması gerekir. Yuvarlak ve uzun yapılı makarnalarda domatesli ve salçalı soslar, yassı makarnalarda yoğurtlu, peynirli, yoğun kıvamlı, yumurtalı ve kremalı soslar, burgu makarnalarda akıcı olan sebzeli soslar kullanmanız yerinde olur. Makarna ve sosu buluşturduktan sonra, bunu servis edeceğiniz tabağın da sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Pişme sırasında ve sonrasında ısısını korumuş olan makarna, en lezzetli şekilde tüketilecektir. Sevdiklerinizi bu mükemmel lezzetten mahrum etmeyin. Püf noktalarına dikkat ederek, makarnalarınızı hazırlayın.

Lezzetli Makarna Pişirmek İçin Uyulması Gereken Kurallar
  • Miktarı ve Türleri: Kişi başına ortalama 100 gram makarna yeterlidir. Bu oran en fazla 125 gram olmalıdır. İnce yapılı ve küçük olan makarnalar için hafif sosları, kalın ve iri yapılı olanlar için yoğun sosları kullanın.
  • Doğru Şekilde Pişirmek: Makarna daima bol suyun içinde haşlanmalıdır. Aksi halde pişerken birbirine yapışacaktır. Üzerinde yazan pişme önerilerinin dışında, kendi zevkinize uygun şekilde makarnayı pişirebilirsiniz. Yukarıda anlattığımız şekilde süzülmeli ve soslanması gerekir.
  • Sebze ve Yağ Miktarları: Makarnayı lezzetli yemek istiyorsanız taze sebzeler kullanılmalı, yağ olarak sızma zeytinyağı tercih edilmelidir. Tereyağı ise hem lezzet hem de sosun bağlayıcılığına katkı sağlar.
  • Et ve Deniz Mahsulleri: Deniz mahsullerinin de taze olmasına dikkat edin. Kıyma kullanacaksanız donmuş olmasından ziyade taze çekilmiş olması gerekir. Füme etleri kızartarak kullanmalısınız.
  • Makarna Seçimi: İyi, kaliteli durum buğdayından yapılan makarnalar "al dente" pişerek, sosları daha iyi taşırlar. Kalitesiz makarnalar pişme sırasında hamurlaşır ve birbirine yapışır. Özellikle son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
  • Soslar: Hazırlanan soslar makarnaları kaplayacak şekilde sıvı olmalıdır. Baharatlar uzun süre pişecek soslarda kullanılmalıdır. Pişmelerine yakın içine tereyağı ya da zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
  • Peynir Kullanımı: Makarna için kullanacağınız peynirleri hazır rendelenmiş olarak almayın. Bunlar sosun kalitesini bozacaktır. Evde kendiniz rendeleyerek peynirle sos hazırlamalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyet Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Boncuk Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Boncuk Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mayonezli Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mayonezli Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Körili Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Körili Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Tabak Makarna Kaç Kalori?

1 Tabak Makarna Kaç Kalori?

Fırında Peynirli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Peynirli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salata Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salata Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Makarna

Tavuklu Makarna

Salçalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Rüyada Pişmiş Makarna Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Rüyada Pişmiş Makarna Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Spagetti Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Spagetti Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Pişirme Nasıl Yapılır?

Makarna Pişirme Nasıl Yapılır?

Renkli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Renkli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Haşlaması Nasıl Yapılır?

Makarna Haşlaması Nasıl Yapılır?

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Hamuru Tarifi ve Malzemeleri