Kıymalı Fırında Makarna Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kıymalı Fırında Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Fırında Makarna

Kıymalı fırında makarna, fırında makarna çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Kendine özgü lezzeti ve doyuruculuğu ile başlı başına bir öğün olarak tüketilebilir. Kıyma ve makarnanın uyumlu birleşimi sayesinde besin değeri oldukça yüksek bir yemek ortaya çıkar. Her türlü makarna çeşidiyle uyarlanabilir.

Gereken Malzemeler

  • 1 paket fırın makarna
  • Yeteri kadar haşlama suyu
  • Bir tutam tuz

Kıymalı Sos İçin Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 5-6 dal maydanoz
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir çay bardağı makarna haşlama suyu

Beşamel Sos İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Sıvı yağ
  • Tuz

Kıymalı Fırında Makarna Nasıl Yapılır?

Öncelikle tüm malzemeleri hazırlayarak işe başlayalım. İlk adım olarak makarnaları haşlamak gerekir. Derin bir tencereye bol su koyup kaynatın. Kaynayan suya bir tutam tuz ekleyin ve ardından makarnaları ilave edin. Fırın makarnanız yoksa spagetti de kullanabilirsiniz. Makarnayı çok fazla haşlamamanız önemli; yaklaşık 5-6 dakika haşlamak yeterli olacaktır. Haşlanan makarnayı süzün ve bir kenara alın.

Diğer yandan geniş bir tencerede kıymalı sosu hazırlamaya başlayın. Soğan ve sarımsakların kabuklarını soyup, soğanları küp şeklinde doğrayın ve sarımsakları ince doğrayın. Tencereye biraz sıvı yağ koyun ve yağ kızınca soğan ve sarımsakları ekleyin. Sivri biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp yarım ay şeklinde doğrayın. Soğan ve sarımsaklar yumuşayınca biberleri ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin. Ardından kıymayı ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun. Salçaları ekleyin ve karıştırın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve tencereye ekleyin. İnce doğranmış maydanozları da ekleyin. Tüm malzemeler 1-2 dakika kavrulunca, baharatları ve haşlama suyunu ekleyin. Sos kaynayınca ocaktan alın.

Tencerenin geniş olması, makarnanın da sosla iyice karışmasını sağlar. Makarnayı tencereye ekleyin ve kıymalı sos ile iyice harmanlayın. Fırın kabının tabanını sıvı yağ ile yağlayın. Derin olmayan ve yayvan bir fırın kabı tercih edin. Ayrı bir tencerede sıvı yağ ve unu kavurun. Unun kokusu çıkana kadar kavurun. Aksi halde makarnada un kokusu hissedilir. Un kavrulunca sütü ekleyin ve sos yoğun kıvama gelene kadar kaynatın. Tuz ekleyip ocaktan alın. Hazırladığınız sosun yarısını kıymalı makarna ile karıştırın, kalanını makarnanın üzerine dökün. Sosu kaşığın tersiyle fırın kabının her yerine eşit olarak dağıtın. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20-25 dakika üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan makarnayı oda sıcaklığında biraz bekletip, dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Soslu Makarna Kaç Kalori?dir?

Soslu Makarna Kaç Kalori?dir?

Haber Bülteni

Güncel

Sulu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Uzun Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Uzun Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Makarna Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Pastası Tarifi ve Malzemeleri