Köri,bir çok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen baharattır. Başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asyada da kullanılır. Köri’nin içinde zerdeçal ve sumak vardır. Köri genellikle beyaz et, kırmızı et ve tavuk yemeklerinin üzerine sos olarak kullanılır.
Köri kullanmanın faydaları
Vücutta biriken zararlı maddeleri atar
Bağırsak hareketlerini artırır, sindirimi kolaylaştırır
Karaciğer yağlanmasını engeller
Safra taşı ve çamurunun atılmasında yardımcıdır
Soğuk algınlığı ve gripte semptonların iyileşmesin de, burun akıntısının azalmasında ve aynı zamanda balgamın kolayca atılmasında faydalıdır
İştah kesici özelliği olduğundan dolayı zayıflama da yardımcı olur
Antioksidan etkisinden dolayı kanser önleyici olarak bilinir
Bağırsak yüzeyinde gelişen polipler ve kanserleşme eğilimi olan oluşumların gerilemesini sağlar
Körinin içerisinde bulunan zerdaçal bileşiminin etken maddesi “kurkumin” labaratuvar ortamında Cork Kanser Araştırma merkezi tarafından yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğünü saptamışlardır.