Domatesli Makarna Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Domatesli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli makarna; epey yaygın olarak bilinen, ev hanımlarının akşam yemeği listesinden, öğrenci evi yemeklerine kadar birçok farklı çevrede tercih edilen bir tariftir. Çok farklı alanlarda tercih edilebilir olmasından tahmin edileceği üzere; domatesli makarna tarifi en amatör seviyede mutfak bilgisi olanların bile pişirebileceği kolaylıktadır ve malzemeleri de epey kolay bulunabilecek cinstendir. Aşağıda da genel hatlarıyla domatesli makarnanın bu kolay tarifinden ve gerekli malzemelerden bahsedeceğiz.

Domatesli makarna için gerekli malzemeler
  • Yarım paket makarna
  • 4 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3-4 adet domates
  • Yeterli miktarda su (Tahmini 9-10 bardak kadar)
Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik tarif için ideal ölçülerdir. Farklı sayıda servis yapacak olanların malzeme miktarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.

Domatesli makarna tarifinin uygulanışı
  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçmesi gereklidir. Domatesli makarna tarifine başlamadan önce soyma, yıkama, temizleme, süzme, vs. Şekillerde yapılacak bu işlemler uygulanmalı, ondan sonra tarife başlanmalıdır. Bunun için ilk önce domateslerin sonradan sos olarak kullanılabilecek biçimde küçük parçalar halinde kesilmesi; kesilen parçaların da pişirilebilecek şekilde düzgün olması gereklidir. Makarnalar su ve tuzla beraber haşlanacağı için uygun büyüklükte bir tencere tarife başlamadan önce hazır edilmelidir.
  • Hazırlık işlemleri bu şekilde tamamlandıktan sonra domatesli makarna tarifine başlanabilir. İlk olarak her makarna tarifinde olduğu gibi rutin olarak makarnaların haşlanması gereklidir. Önceden hazırlanmış olan tencere su ve tuz konur. Ocak açılarak bu suyun kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra ise makarnalar tencereye atılarak haşlanmaya başlanır. Bu kısım domatesli makarna tarifinin en temel kısmı olduğu için özenle yapılmalıdır. Makarnalar tencerede yeterince yumuşayana kadar alınmamalıdır. Aksi halde makarna kıtır kıtır olacak; domatesli makarna için istenen lezzeti vermeyecek. Çok fazla yumuşatılması halinde ise makarna hamurlaşacak; domateslerle karıştırmak için uygun bir durumda olmayacaktır.
  • Makarna yukarıda anlatıldığı gibi haşlandıktan sonra tencereden alınır ve büyük bir süzgece konularak iyice sudan arınması sağlanır. Böylelikle domatesli makarna tarifinin diğer makarnalarla ortak temel kısmı olan makarna haşlama kısmı tamamlanmış olur. Yalnız; sudan süzme aşamasında da en az makarna haşlamadaki kadar hassas olunmalıdır. Makarna süzgeçte gereğinden az bekletilirse suyundan tam olarak arınamayacak; bu da sonradan yapılacak işlemlerde malzemeye sulandırarak domatesli makarnaya zarar verecektir. Makarnanın suyunu süzmesinin yanı sıra sıcaklığının da azalması beklenmelidir. Haşlandığı zamanki sıcaklığından karışıma katılırsa makarna; domates ve diğer malzemeleri hamurlaştırır, bu da domatesli makarna tarifine epey zarar verir.
  • Makarnalar anlatıldığı gibi haşlandıktan sonra sıra domatesli makarnanın sosunu hazırlamaya gelmiştir. Bunun için tahmin edileceği üzere öncesinde soyulmuş ve kesilmiş domateslerin hazırlanması gereklidir. Uygun bir tavaya 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ dökülür. Yağ yeterince kızdıktan sonra domatesler de bu tavaya atılır ve kızartmaya başlanır. Bu aşamada; domateslerin ilk halinden tamamen farklılaşmaları, yani pişme etkisiyle salça kıvamına gelmeleri gereklidir. Bunun için ayrıca belirtmekte yarar var; domateslerin kabuklarının soyulması kesinlikle tavsiye edilir. Aksi halde olması istenen salça kıvamına zarar verebilir.
  • Domatesler de pişirilip salça haline getirildikten sonra domatesli makarna için son bir aşama kalmıştır. Bu aşamada da elde edilen domates salçası; öncesinde haşlanmış olan makarna ile karıştırılır. Karışım iyice bir oluncaya kadar karıştırmaya devam edilir.
  • Domatesli makarna tabaklara konup servis etmeye hazırdır.
  • Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Körili Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Körili Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Çin Makarnası Tarifi ve Malzemeleri

Çin Makarnası Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Basit Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Basit Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Makarna Kaç Dakikada Pişer?

Makarna Kaç Dakikada Pişer?

Fiyonk Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Fiyonk Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Boncuk Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Boncuk Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Makarna

Tavuklu Makarna

Makarna Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Labne Peynirli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Labne Peynirli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Garnitürlü Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Garnitürlü Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Glutensiz Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Glutensiz Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Bülbül Yuvası Tarifi ve Malzemeleri

Bülbül Yuvası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Protein Değerleri

Makarna Protein Değerleri

Makarna Nasıl Yapılır?

Makarna Nasıl Yapılır?

Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Japon Makarnası Tarifi ve Malzemeleri

Japon Makarnası Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Penne Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Penne Makarna Tarifi ve Malzemeleri