Lazanya Makarna Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Lazanya Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Makarna

Lazanya, İtalyan mutfağına ait olan ve İtalyanların meşhur makarna çeşitlerinden biridir. Lazanya aslında bir pişirme kabına verilen isimdir. Ancak günümüzde lazanya denilince ilk akla gelen, katman katman makarna ve soslarla hazırlanan bir yemek türüdür. Lazanya, hem çok lezzetli bir makarna çeşididir hem de kalorisi oldukça yüksek bir besindir. Lazanya makarnası, istenilen her tür sebze ile kolaylıkla pişirilebilir. Ispanak ve kabak gibi sebzeler lazanya makarnasına çok yakışan sebzelerdir. Ayrıca lazanya, tercihe göre kıymalı veya peynirli de yapılabilir. Makarna ve kıymalı sos birbirine çok yakışan besinler olduğundan, tüm lazanya çeşitleri arasında kıymalı olarak yapılanı daha çok tercih edilir.

Lazanya Makarna için Malzemeler

  • 1 paket lazanya makarna

Kıymalı Sos için

  • 300 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 5-6 dal maydanoz
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir çay bardağı su

Beşamel Sos için

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 bardak süt
  • Sıvı yağ
  • Tereyağı
  • Tuz

Lazanya Makarna Üzeri için

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Lazanya Makarna Nasıl Yapılır?

Lazanya makarna yapımı için öncelikli olarak doğru fırın kabının seçilmesi gerekir. Makarna, kıymalı ve beşamel sos ile kat kat serilerek yapılacağından derin bir fırın kabı tercih edilebilir. Fırın kabı yerine tercihe göre derin dikdörtgen borcam da kullanılabilir. Fırın kabı ayarlandıktan sonra sosların hazırlığına başlanır. Önce kıymalı sos hazırlanır. Bunun için soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur. Soğanlar küp şeklinde doğranırken, sarımsaklar ise ince ince kıyılır. Tavaya bir miktar sıvı yağ konulur. Yağ kızdıktan sonra soğan ve sarımsaklar ilave edilerek kavrulmaya başlanır. Sivri biberlerin baş kısımları kesilerek çekirdekleri ayıklanır. Biberler boylamasına ortadan ikiye kesilerek yarım ay şeklinde doğranır. Soğan ve sarımsaklar biraz yumuşadıktan sonra sivri biberler ilave edilir. Yaklaşık 2-3 dakika sote yapıldıktan sonra kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi değişinceye kadar kavurma işlemine devam edilir ve tavaya salçalar ilave edilir. Salça ilave yapıldıktan sonra iyice kavrulmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yemekte çiğ salça tadı fark edilir. Salçalar kavrulduktan sonra tavaya kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir. Maydanozlar iyice yıkanır ve sap kısımlarından ayıklanır. Kesme tahtasına alınarak çok ince kıyılarak tavaya ilave edilir.

Tüm malzemeler 1-2 dakika sotelendikten sonra baharatlarla birlikte su ilave edilir. Hazırlanan sos kısık ateşte iyice kaynatılır. Diğer yandan beşamel sos hazırlığı yapılır. Farklı bir sos tavasında bir miktar sıvı yağ ve tereyağı ile un kavrulur. Unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulması gerekir. Aksi takdirde sosta un kokusu ve tadı fark edilir. Bu da lazanya makarnasının tadının bozulmasına sebep olur. Un kavrulduktan sonra tencereye yavaş yavaş süt ilave edilir. Süt ilave edilirken unun topaklanmaması için tel çırpıcı ile sos hızlı bir şekilde karıştırılır. Üzerine tuz ilave edildikten sonra beşamel sos kısık ateşte kaynatılır. Yoğun bir kıvam elde edilince ocaktan alınır. Beşamel sosa tercihe göre karabiber de eklenebilir. Artık tüm soslar da hazırlandığına göre lazanya makarnası yapımına geçilebilir. Lazanyanın pişirilme şekillerine göre birden fazla çeşidi vardır. Bu tarif için haşlanmadan kullanabilecek lazanya makarnası tercih edilmelidir. Fırın kabının altına bir miktar beşamel sos dökülür. Üzerine fırın kabına sığacak şekilde lazanyalar yerleştirilir. Lazanya üzerine önce kıymalı sostan, daha sonra tekrar beşamel sostan dökülür. Aynı işlem fırın kabı dolana kadar tekrarlanır. En üst kata lazanya makarnaları dizildikten sonra beşamel sos dökülür. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında yaklaşık 18-20 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan makarnanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri gezdirilerek tekrar fırına verilir ve kaşar peyniri eriyip renk değiştirinceye kadar 7-8 dakika kadar daha pişirilir. Fırından çıkarılan lazanya makarna oda sıcaklığında bir müddet bekledikten sonra istenilen şekilde dilimlenir. Servis tabağına alınan lazanya makarna sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tonbalıklı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Tonbalıklı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

1 Porsiyon Makarna Kaç Kalori?dir?

1 Porsiyon Makarna Kaç Kalori?dir?

Bülbül Yuvası Tarifi ve Malzemeleri

Bülbül Yuvası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Böreği Yufkasız Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Böreği Yufkasız Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sahurda Makarna Yenir mi?

Sahurda Makarna Yenir mi?

Güncel

Makarna Tarifleri ve Malzemeleri

Makarna Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Soslu Makarna Kaç Kalori?dir?

Soslu Makarna Kaç Kalori?dir?

Salçalı Makarna Kalori Değerleri

Salçalı Makarna Kalori Değerleri

Mayonezli Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mayonezli Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Ton Balıklı Mısırlı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Ton Balıklı Mısırlı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Makarna Kalori Değerleri

Kepekli Makarna Kalori Değerleri

Makarna Nasıl Pişirilir

Makarna Nasıl Pişirilir

Domates Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Domates Soslu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Yıldız Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yıldız Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Kilo Yapar mı?

Makarna Kilo Yapar mı?

Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Körili Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Körili Makarna Tarifi ve Malzemeleri